> Forside > Artikler > Politiken Artikel

Politiken artikel D. 20 December 2004

Julen nærmer sig – og med den de dejlige julefrokoster. De glæder sig også i Lyngby hos et ingeniørfirma, for her bliver julefrokosten i år noget helt særligt.

Den bliver en event, en begivenhed og en oplevelse ud over det sædvanlige.

I god tid før den store dag modtager medarbejderne en indbydelse. De skal ikke til en banal julefrokost med det hele. Nej, arrangementet står på en bedre middag samt en kunstauktion af en noget usædvanlig karakter: De glade julegæster skal nemlig opklare det uhyggelige mord på baron bartholdys kone, Leonora Ivory.

Siden mordet på den delikate baronesse har baronen været dybt deprimeret. Det er så galt at han nu vil skille sig af med fruens kunstsamling som bestandig minder ham om deres dejlige stunder sammen. Indtægten fra auktionen går til den eller de personer der en gang for alle kan skaffe ham og slottet af med det spøgelse der siden Leonoras død hjemsøger slottet.

Det skal de glade gæster hjælpe ham med. Opdelt i hold skal de ikke alene byde ind på de mange kunstgenstande. De får også oplysninger, så de i aftenens løb kan komme svaret på det uhyggelige spørgsmål nærmere: hvem myrdede baronessen?

Tilbageblik til virkeligheden. Manden bag Baron Bartholdy, undercover detektiv Rick Rockwell, kokken André Cartier le Soufflé og de andre der spiller en centtral rolle under seancen er Kristian Worm, direktør for eventbureauet MIDGAARD EVENT. Han har skrevet drejebogen og sendt indbydelserne ud.

Han leverer skuespillerne der blander sig med gæsterne og sørger for at de får en særlig oplevelse.

Det gør ansatte i andre danske virksomheder også. Enhver firmafest med respekt for sig selv er ved at udvikle sig til en event, der kan strække sig fra beskeden underholdning af en kunstner eller to til et udstyrsstykke, hvor de  ansatte iført rokokokostumer gennemfører et større rollespil på et slot der er lejet til begivenheden.

Andre indspiller cd-skiver med egen musik og nogle kommunikerer vis storskærme med kolleger i andre lande som da Lego holdt en firmafest. ”Det går meget ud på at bygge et fællesskab op og opleve hinanden fra andre sider end til daglig”, fortæller Kristian Worm, der også kan levere kurser i teambuilding og helt almindelige – næsten banale – fester.

Der er ikke megen skuespillerromantik over den garderobe, Rick Rockwell, baronen, heksen og de andre har til rådighed ude i lyngby, inden festen og forestillingen begynder.

Heksen, der også spiller en meget gammel stuepige, har taget sine forholdsregler. Hun ankommer i fuldt bedstemorornat, og man skal se godt efter for at opdage en ung smuk kvinde bag de mange rynker og det gråhvide hår.

De øvrige syv skuespillere har travlt med omklædningen. ”Det er fjerde gang, vi opfører det, og vi retter stadig lidt til”, forklarer Kristian Worm, der bliver afbrudt af et meget kontant spørgsmål: ”Har vi noget hudlim med?”

Detektiven har problemer med sit overskæg, mens baronen – naturligvis – har fuld kontrol over situationenog fra hjørnet overvåger forberedelserne i en velsiddende smoking og hvide handsker.

Både Kristian Worm og de øvrige rollespillere har dyrket rollespil i mange år. Kendere vil bemærke navnet på eventbureauet – Midgaard – og Kristian Worm siger med et grin at hans efternavn jo også betyder slange.

”Det begyndte med vores egne rollespil, og så har vi udviklet det til også at lave arrangementer med andre og nu alt muligt andet”, fortæller Kristian Worm, hvis forretning udvikler sig støt i takt med at eventmarkedet bliver større.

Ifølge bedstemor og heks, der i det civile liv er den studerende Maya Krone, fungerer rollespillet godt ved fester. ”Deltagerne bliver grebet og lever med, fordi vi ikke bryder vores roller. De prøver næsten altid i starten at bryde vores rolle, at se, hvem vi i virkeligheden er. Det lykkes ikke, og her er oplevelsen”.

Gæsterne er på plads ud ved bordene, og til højbords sidder naturligvis værten – baronen. Spisningen går i gang og sammen med den ruller auktionen af stablen. Hvert hold – fordelt på forskellige borde – repræsenterer forskellige kunstforeninger, der nu skal byde på den ulykkelige baronesses kunstgenstande med de mange dejlige Midgaard-dollar, de har fået med til festen.

Imens falder oplysningerne om den ulyksalige nat, hvor baronessen måtte lade livet for en ondsindet morders kniv.

Baronen, heksen, detektiv Risk Rockwell, butleren og de andre kan ikke holde sig tilbage: Alle må fortælle lidt om det uhyggelige drame, og deltagerne i auktionen spørger ivrigt. Belønningen for opklaringen af mordet er høj, og alle vil gerne tjene de rare penge.

Det er nervepirrrende for alle i salen, for baronen er blandt de mistænkte for mordet. De har ganske vist alle sammen et alibi – men deres alibi er af en så tvivlsom karakter, at ingen vil stå offentligt frem med dem.

Baronen selv skylder f.eks. mange penge – men på selve mordnatten var han på kasino og auktionarius solgte falske malerier på en auktion i Brasilien den aften, baronessen måtte lade livet. Det er et ægte mysterium, der ender, som det skal: morderen bliver afsløret og får forhåbentlig sin velfortjente straf.

Vi er tilbage i garderoben, de falske overskæg og parykken bliver taget af, og snakken går om aftenens forestilling. De syv deltagere haster videre ud i virkeligheden, inden næste opgave som freelance skuespillere venter, og nogle dage efter gør Kristian Worm Status. ”Folk indlevede sig meget i spillet – det hjælper alkoholen også på, og det hold, der havde tjent flest penge på auktionen, havde ret til som de første at gætte på morderen. Og de gætttede rigtigt”, fortæller han.

Alligevel ligner det ene spil ikke det andet. ”Efter forestillingen drøfter vi forløbet over en øl. Noget er gået bedre end andet. Auktionen varede for lang tid, og det retter vi så ind til næste gang”.

Dem er der mange af. Kristian Worm har flere af danmarks største firmaer blandt sine kunder. Det er navne som Arla, Sonofon, Nykredit og Microsoft, og han deltog i præsentationen af ”Ringenes Herre” på premiereaftenen i København.

De kommende måneder kører det videre med mordmysterierne. Når solen begynder at skinne, rykker Danmark, firmafesterne og eventfirmaerne udendørs, og Kristian Worm klæder bogholdere, edb-konsulenter, ingeniører og elektrikere ud som rokokomennesker med Gisselfeld Kloster eller Sjælsø Slot som smuk kulisse.

Det hele slutter med bal i ridestalden. Og her kan alt jo ske. Men det er en ganske anden historie.      

Af Michael Seidelin, Trine Maria Ilsøe og Mathias Seidelin